středa 31. prosince 2014

Poslední prosinec

Ptal ses, co se vlastně oslavuje v poslední prosincový den. Říkal jsi, že nevidíš důvod, proč oslavovat konec roku a opíjet se. Že se můžeš opít, kterýkoliv jiný večer nebo den. To máš pravdu. Lidstvo to pojalo poněkud zvláštně. Nájezdy na supermarkety, nabrat plný koš všeho možného, hlavně alkoholu a brambůrek - abychom měli všeho dostatek... Ale to není všechno. 

Oslavovat je CO. Nevím, jestli by se měl oslavovat konec roku. A možná, že právě ten konec starého roku přináší do toho nového všechno, co se ti nedostalo v tom minulém. Měli bychom oslavovat příchod nového. Všeho nového, i když mi to nahání strach. Můžeš najít to, co ti už dlouho chybí. Všechno, co nám ty minulé roky upíraly.

A možná, že oslavujeme všechny, kteří nám zkřížili naši cestu. Ti všichni, které jsme potkali, ti vlastně mění naše životy, jakkoliv. V poslední prosincový den, večer, můžeme oslavit příchod těch všech přátel. A všech nových, kteří mají v plánu, ačkoliv o tom ještě neví, přijít až k nám..

Mám jen jedno přání... Objevit v sobě člověka, který by se více usmíval na svět. A trochu toho milého, vřelého obejmutí.

Proto oslavovat příchod nového roku a přát si to, co se nám nedostalo ve chvílích minulých.

Žádné komentáře: